Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης.

Ας παρομοιάσουμε τη δυσκολία που βιώνεις, σαν μία τεράστια σκάλα που πρέπει να ανεβείς. Πριν κάνεις το πρώτο βήμα, βλέπεις πως στο τελευταίο σκαλοπάτι βρίσκεται μία πόρτα, όπου όταν καταφέρεις να διασχίσεις, θα έχεις ξεπεράσει το εμπόδιο, που μέχρι πρότινος ταλάνιζε το μυαλό σου.

Αναστενάζεις και μελαγχολείς, καθώς αναγνωρίζεις το επίπεδο δυσκολίας και τον χρόνο που θα χρειαστείς μέχρι να φτάσεις στην κορυφή. Αρχίζεις να παραπονιέσαι. Να φωνάζεις: «Γιατί σ’ εμένα;» Να μην καταβάλεις ουδεμία προσπάθεια προκειμένου να ξεκινήσεις να ανεβαίνεις.

Κι αυτό γιατί εστιάζεις στο μέγεθος του προβλήματος κι όχι στη λύση, αγνοώντας παντελώς πως το πρώτο βήμα για αλλαγή βρίσκεσαι στην αποδοχή. Να αποδεχθείς δηλαδή την κατάσταση όπως είναι και να προσαρμοστείς ανάλογα προκειμένου να την φέρεις εις πέρας.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Μπορείς όμως να ελέγξεις τις σκέψεις σου, ώστε να μην τους επιτρέψεις να γίνουν αρνητικά συναισθήματα. Όσο επικεντρώνεσαι στο πρόβλημα τόσο το διαιωνίζεις. Αν όμως αποδεχθείς την κατάσταση κι εστιάσεις στη δράση και στη λύση, θα έχεις φτάσει ήδη ένα βήμα πιο κοντά προς την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τους στωικούς φιλοσόφους και τη λατινική φράση «Amor Fati» (=αγάπη για το πεπρωμένο), στη ζωή πρέπει να βλέπεις όσα συμβαίνουν ως κάτι καλό ή κάτι απαραίτητο, που αποσκοπεί να σε οδηγήσει κάπου. Σύμφωνα τώρα με τον Επίκτητο, «δεν πρέπει να επιδιώκουμε να γίνουν τα πράγματα όπως τα θέλουμε. Μάλλον, πρέπει να ευχόμαστε αυτό που συμβαίνει να γίνει όπως συμβαίνει. Τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι.»

Κι αυτό γιατί όπως αποδέχεσαι τις καλές πτυχές της ζωής, έτσι πρέπει και τις κακές, καθώς χάρη σε αυτές εξελίσσεσαι και προχωράς μπροστά. Σήμερα βρίσκεσαι εδώ, επειδή κάποια δυσκολία σε ώθησε να φτάσεις σε αυτό το σημείο κι αύριο θα βρίσκεσαι παραπέρα, επειδή θα σε έχει οδηγήσει η κατάσταση που αντιμετωπίζεις τώρα.

Αποδέξου την κατάσταση κι αναρωτήσου: «Εφόσον ανέβηκα το πρώτο σκαλοπάτι της αποδοχής, ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να ακολουθήσω για να συνεχίσω να ανεβαίνω;» Θα κλείσω με μία φράση του Μάρκου Αυρήλιου: «Ό,τι εμποδίζει τη δράση, προωθεί τη δράση. Ό,τι στέκεται εμπόδιο στον δρόμο, στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο.»

Πάτησε εδώ αν θέλεις να διαβάσεις πώς αντιμετώπισα μία μεγάλη

δυσκολία που βίωσα και πώς αυτό μ' έκανε να ερωτευτώ τη ζωή.

Υποβάλετε ένα σχόλιο