Σπάσε τη σιωπή! Δεν είσαι μόνη σου!

Ντρέπομαι. Όχι σαν άντρας, αλλά σαν άνθρωπος που ανήκει σε μία κοινωνία, η οποία συνεχώς αποτυγχάνει. «Τι γνωρίζεις εσύ; Είσαι άντρας και πας να θίξεις ένα γυναικείο θέμα χωρίς να έχεις ανάλογη εμπειρία» θα σκεφτείς. Είναι όμως γυναικείο θέμα ή ζήτημα που πρέπει να απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία;

Δε θα ξεχάσω ποτέ, την ημέρα που μία κοπέλα μου έστειλε μήνυμα, λέγοντάς μου πως το αγόρι της χωρίς τη θέλησή της «πραγματοποίησε την επιθυμία του». Δε θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα οργής που ένιωσα. Από τη μία πλευρά, προερχόταν από μία οικογένεια που ήταν έντονα θρησκόληπτη και φοβόταν πως θα την κατηγορούσαν, ενώ από την άλλη πλευρά, πίστευε πως ο ίδιος της ο περίγυρος δε θα την πίστευε και θα την κατηγορούσε. Προσπάθησα πολλές φορές να την κινητοποιήσω να μιλήσει, μα δεν τα κατάφερα. Τουλάχιστον, της παρείχα αυτό που χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή. Έναν άνθρωπο, που να μπορεί να μιλήσει χωρίς να την κρίνει.

Κατάλαβες τώρα γιατί δυσκολεύεται να σπάσει τη σιωπή της κάθε γυναίκα που έχει πέσει θύμα; Γιατί η ίδια η κοινωνία στρέφεται εναντίον της, αντί να την αγκαλιάσει και να της δώσει την υποστήριξη που χρειάζεται. Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχω ακούσει τις παρακάτω φράσεις:

«Τι φορούσε;»
«Γιατί βγήκε με αυτόν;»
«Γιατί ήταν μόνη σε αυτό το μέρος;»
«Δεν της άρεσε, για αυτό το αποκάλεσε έτσι!»
«Τώρα θυμήθηκε να το αποκαλύψει, που έφτασε ψηλά;»

Αλήθεια; Πώς γίνεται να κατηγορούμε το θύμα; Γιατί δεν αλλάζουμε τις ερωτήσεις; Γιατί δεν κατηγορούμε τον θύτη; Γιατί δεν ψάχνουμε να βρούμε την αιτία του προβλήματος, που αναπαράγει άντρες που κακοποιούν; Άντρες που κακοποιούν γυναίκες. Άντρες που κακοποιούν άντρες. Έχει μία αρρώστια το σύστημα μέσα του, που συνεχώς μεταδίδεται και δεν κάνουμε τίποτα για να τη σταματήσουμε.

Μάθε λοιπόν τώρα πως το όχι, είναι ΌΧΙ. Δεν είναι ούτε ναι, ούτε ίσως, ούτε μπορεί. Είναι ΌΧΙ. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ξεπερνάς τα όρια που σου θέτει ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί σου. Χωρίς αμοιβαία συναίνεση διαπράττεις έγκλημα. Σεβάσου την ανθρώπινη ψυχή και κατάλαβε πως δε σου ανήκει τίποτα. Το σώμα του κάθε ανθρώπου είναι δικό του κι εκείνος αποφασίζει με ποιον θα το μοιραστεί.

Σπάσε τη σιωπή! Δεν είσαι μόνη σου!

 

Υποβάλετε ένα σχόλιο