[Q&A] Συναισθηματικά Κενός

1) Τι σε ενέπνευσε για να γράψεις το βιβλίο; Ποιο ήταν το έναυσμα;

Κάθε λέξη, κάθε πρόταση, κάθε παράγραφος, είναι μία διέξοδος από το λαβύρινθο των σκέψεών μου. Για εμένα η γραφή είναι τρόπος ζωής· η δική μου ψυχοθεραπεία. Μου έδωσε τη φωνή, που κάποτε δυσκολευόμουν να βρω. Αποτυπώνω τις σκέψεις μου, δίνοντας μορφή και υπόσταση σε λέξεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ φωναχτά. Με αυτόν τον τρόπο βοηθώ ανθρώπους, που δυσκολεύονται να εκφράσουν με λίγες λέξεις αυτά που αισθάνονται. Γράφω λοιπόν, πρώτα για εμένα και ύστερα για όσους έχουν ανάγκη να διαβάσουν τις λέξεις μου, για να κατανοήσουν καλύτερα τον συναισθηματικό τους κόσμο, για να βρουν παρηγοριά, για να πιαστούν από την πένα μου και να πάρουν δύναμη, αλλά και για προσωπική επιμόρφωση κι εξέλιξη. Το έναυσμα να γράψω το βιβλίο μου το έδωσε μία ιστορία που έζησα. Ήθελα να κατανοήσω καλύτερα τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου. Πρόκειται για μία αμιγώς αληθινή ιστορία που πραγματεύεται έναν ανεκπλήρωτο έρωτα αγγίζοντας διάφορες πτυχές της ζωής, σε μία πλούσια αφήγηση με ροή, η οποία συνδυάζεται από στίχους και ποιήματα, που ακολουθούν το ύφος της σελίδας μου.

2) Ανεκπλήρωτος έρωτας; Μπορείς να μου πεις περισσότερα για αυτό;

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας έχει πολλές εκφάνσεις. Ανεκπλήρωτος μπορεί να είναι ένας έρωτας ανείπωτος, ένας έρωτα που δεν ανταποκρίθηκε κι ένας έρωτας που τελείωσε δίχως να έχει κάνει τον κύκλο του. Τι συμβαίνει όμως όταν ο έρωτας δεν έχει μέση και τέλος, μα μια μονόπλευρη αρχή; Τι συμβαίνει όταν μένει μισός; Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είμαι εγώ και η πρωταγωνίστρια ο ανεκπλήρωτος Έρωτάς μου. Διαβάζοντας την ιστορία, ταξιδεύεις μαζί μου στο δικό μου κόσμο, στο δρόμο μου προς την αναζήτηση του έρωτα. Ένα ταξίδι γεμάτο από συναισθήματα άλλοτε χαράς κι άλλοτε θλίψης. Όσο προχωράει η ιστορία, τόσα περισσότερα μηνύματα λαμβάνω από τη ζωή, μηνύματα που θα κερδίσεις κι εσύ μαζί μου. Για τα συναισθήματα, τον έρωτα, τη φιλία, τους στόχους, την αναβλητικότητα, τη μοναξιά κι άλλες πτυχές της ζωής. Θα μπορούσα να πω περισσότερα, μα προτιμώ να τα ανακαλύψεις μόνος σου. Ο αφηγητής της ιστορίας που διηγούμαι με ένα μοναδικό τρόπο, μπορείς να γίνεις κι εσύ. Να μπεις στη θέση μου και στη θέση της πρωταγωνίστριας, ο δικός σου ανεκπλήρωτος Έρωτας. Πώς; Εύλογη ερώτηση! Θα σε αφήσω να την απαντήσεις μόνος σου. 

3) Τι έμαθες γράφοντας το βιβλίο;

Κατανόησα καλύτερα τα συναισθήματά μου. Μπόρεσα να χαλιναγωγήσω τις σκέψεις μου. Πέτυχα την κάθαρση που αναζητούσα. Για έμενα η συγγραφή του βιβλίου ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Αν μπορούσα να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου, θα μπορούσα να βοηθήσω και τους αναγνώστες του βιβλίου μου! Τα κατάφερα; Αυτό θα το κρίνουν οι αναγνώστες μου. Από τα σχόλια που λαμβάνω, τα κατάφερα, μα το αφήνω πάνω σου. Περιμένω και τη δική σου γνώμη!

4) Συναισθηματικά Κενός; Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο τίτλο;

Ο τίτλος είναι πολύπλευρος κι ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του εξήγηση. Διαβάζοντάς το, θα αντιληφθείς τι εννοώ. Δεν υπάρχει νόημα να απαντήσω. Κάποια μηνύματα πρέπει να μένουν αναπάντητα για να μπορέσει ο αναγνώστης να συμμετάσχει μέσα στην ιστορία. Αυτή δεν είναι και η μαγεία ενός βιβλίου; Να προσπαθείς να δεις πίσω από τις λέξεις, αυτό που θέλει να σου πει ο συγγραφέας!

5) Δε διαβάζω βιβλία, σκέφτομαι όμως να αγοράσω το βιβλίο σου, γιατί μου αρέσει ο τρόπος που αποτυπώνεις τις σκέψεις σου στη σελίδα σου.

Θα σου ακουστεί περίεργο, όμως ούτε εγώ διαβάζω βιβλία. Διαβάζω ακαδημαϊκά βιβλία για τις σπουδές μου και βιβλία αυτοβελτίωσης. Έτσι έγραψα ένα βιβλίο, έχοντας στο μυαλό μου το πως θα ήθελα εγώ σαν αναγνώστης να είναι, για να μπορέσω να το ολοκληρώσω. Χωρίς επαναλήψεις, χωρίς βαρύγδουπες επιτηδευμένες δυσνόητες εκφράσεις, χωρίς υπερβολές. Μονάχα η αλήθεια μου ατόφια και η ψυχή μου γυμνή πάνω στο χαρτί. Η δική μου αλήθεια! Ξέρεις πόσο δυνατή είναι η αλήθεια; Τόσο που σε κάνει να νομίζεις πως κρατάς τα ηνία της ιστορίας και γίνεσαι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ακόμη κι αν δεν έχει ζήσει ανάλογη εμπειρία. Μα πες μου, ποιος δεν έχει ζήσει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα;

Πατώντας εδώ μπορείς να διαβάσεις μία κριτική του βιβλίου μου από την Αντιόπη ή αλλιώς Books Harbor και εδώ ακόμη περισσότερες από διάφορους αναγνώστες που διάβασαν το βιβλίο.

Ευελπιστώ να κάλυψα κάποιες από τις απορίες σου. Είμαι εδώ, ένα μήνυμα μακριά σου, για να σου απαντήσω οποιαδήποτε άλλη ερώτηση προκύψει.